– et forum for exlibriskunsten

13. internationalt Exlibris Møde Malbork

Yulian Dimitrov Yordanov, BG – Svetlana Volosiuk, BY – Takao Sano, JP

Den største begivenhed inden for det polske ‚exlibris-liv‘ sker uden tvivl i den lille by Malbork (Marienburg) en god times kørsel fra Gdansk.
For udlændinge kan byen nås praktisk med fly til Gdansk og med tog videre direkte til Malbork. Byen selv er ikke noget særligt, en beskeden provinsby, MEN det kæmpemæssige slot (eller nærmere borg), bygget i middelalderen af Deutschritter Ordenen og efter en meget stor (og endnu ikke helt afsluttet) restaurering, er i dag en del af UNESCOS verdensarv.
I den anden halvdel af biennalernes levetid er der opstået en mødekultur, hvor et stort antal samlere og kunstnere benytter lejligheden til at se hinanden og nyder storslået gæstfrihed fra organisatorernes side. Alt er gratis, der er en god stemning med dans og samvær omkring et flot bål i borgens dominerende voldgrave. Et godt bevis på exlibris som ’bindeled mellem mennesker’!
Wojciech Jakubowski, én af Polens dygtigste kobberstikkere og exlibriskunstnere (88 år og fortsat aktiv!), har været med fra biennalernes start i 1963 og i mange år været garant for kvaliteten. Der var kun en forholdsvis kort overgangsperiode, hvor kommunistiske ’organisatorer’ udøvede en ødelæggende indflydelse, og hvor han var fraværende. Det var på dette tidspunkt, Frederikshavn gennem flere år kom på banen med ’Interexlibris’ og dermed kunne mønstre et skandinavisk modstykke.
Den 26. biennale viser endnu engang, at der er liv i exlibriskunsten i mange lande, også lande, hvor man ikke forventer det. Udstillingen har en begrænset tid, men kataloget forbliver et dokument, – og der er altid tale om fremragende kvalitet i tryk og design.

Maria Maddalena Tuccelli, I – Lena Maria Achtelik, PL – Nikolai Batakov, RU – Marin Gruev, BG

Efter mange år, hvor det var utænkelig at vise exlibris, skabt ved hjælp af computeren, har denne – nutidens – grafiske teknik også fundet indpas her i Malbork. Frem for alt er det de unge kunstnere, som arbejder på denne måde og sikrer dermed fortsat interesse for exlibris. Det er dog fortsat de traditionelle grafiske teknikker: dybtryk i dens mangfoldighed fra kobberstik til raderingen i mange udgaver, højtryk, her først og fremmeste træsnit- og stik samt i mindre målestok også litografiske exlibris som dominerer bienalen.
Der er altid en ”rundhåndet prisuddeling” med tre hovedpriser og en række specialpriser. I 2017 blev følgende kunstnere udmærket:

  1. pris Sergey Parfionov, RUS,
  2. pris Josef Werner, D,
  3. pris Renata Kurczynska, PL,

Endvidere priser til Renata Kurczynska, Maryia Koshaleva, BY, Sylwia Barbara Wojewoda, PL, Aleksandra Baroszewicz, PL, Lonid Kuris, Israel, Ryszard Balon, PL.
De 10 æresmedaljer blev tildelt Erhard Beitz, Jiri Brazda, Karl-Georg Hirsch, Konstantin Kalynovych, Renata Kurczynska, Lembit Löhmus, Sergey Parionov, Pietro Paolo Tarasco, Anna Trojanowska og Josef Werner.