– et forum for exlibriskunsten

Der består vist ingen tvivl om, at denne kongres var imødeset med spænding. Centralt beliggende, arrangeret af en exlibrisforening, der rummer mange interessante kunstnere og dermed nærmest automatisk også gode samlere. Kombinationen af kongres og 100 års eksistens var ligeledes perfekt og kongressens base i et kæmpe stort og velfungerende hotel med let adgang til offentlig trafik var en perfekt cocktail.
Officielt var kongressen annonceret fra 28. august til 2. september, men denne dag var der endnu et arrangement, som mange gik glip af, fordi de var bundet til deres afrejse. Det var en sikkert meget givende bustur til en retrospektiv udstilling af den internationalt kendte kunstner Vladimir Suchanek.
For mit vedkommende var kongressen historisk, idet det er 50 år siden, jeg deltog i kongressen i Como 1968. Rejsen foregik pr. fly, desværre ikke direkte, men via Aalborg-København-Frankfurt og tilbage samme vej. Alligevel nåede jeg frem på hotellet kl. 14.00 og registrering foregik forbløffende hurtigt, så den officielle åbning af kongressen i et nærliggende kloster kunne nås uden problemer.
Deltagerantallet på 531 var naturligvis en stor udfordring for arrangørerne og trængslen var også derefter. Den blev ikke mindre af de mange deltagere fra Kina og Hong Kong med deres lyst til at fotografere, – ikke mindst sig selv! En fantastisk udstilling med gamle exlibris druknede nærmest i Chaos, men kunne heldigvis ses en af de andre dage.
Som nævnt var det et kæmpehotel med mange lokaliteter og der var for så vidt god plads til de hektiske samlere, – dog gjorde mængden, at det trods alt blev lidt for meget. Det er jo desværre på en måde ’udbyttet’, der har sat dagsordenen for, hvor succesfuld end kongres har været. Dette blev godt dokumenteret af, at de planlagte tre foredrag ikke fandt sted. Tanken med de internationale kongresser er jo, at de skal fremme exlibris kunsten, bl.a. gennem udstillinger og arrangementer som foredrag.
Kongressens program var spækket med oplevelser, der var så omfattende, at også de, der hørte til de knap så vilde ’bytteaktive’, fik en stor udbytte af alle dagene. Der var arrangeret mange alternative gå- og busture: 4 forskellige mål i selve Prag, fra borgen og domkirken til det jødiske kvarter med synagoge og kirkegård til byens fantastiske jugendstilbygninger og en spænende tur med en historisk sporvogn. Ligeledes to næsten daglange udflugter til to af de spændende borge, som Tjekkiet er så rig af samt 7 udstillinger, fordelt over hele byen! Netop denne mangfoldighed var, som kongressens præsident Karel Urban i en stille stund bekræftede, ’næsten lidt for meget’.
Som nævnt var der tale om et stort internationalt orienteret hotel, som kunne tilbyde en udmærket service til en nærmest uhørt fair pris: dobbeltværelse 70 €, enkeltværelse 65 €. Sporvogn 100 m fra hotel til centrum: 20 minutter. Personer over 70 gratis transport, ellers ca. 8 (!) danske kroner. Tænker man på, at Prag strækker sig over næsten 500 km2 (mod København knap 90), kan man sikkert bruge flere dage, hvis man vil udforske bygen. Dette tillod kongressens program dog ikke.
Afslutningsaftenen i en stor festsal på et bryggeri blev noget kaotisk, fordi der var reserveret plads til de 270, der havde tilmeldt sig, men der kom 320! På grund af brandmyndighedernes krav måtte en mindre del derfor placeres et andet sted. Der var buffet og musikalsk underholdning, diverse taler, tak til arrangørerne med Karel Urban i spidsen samt en ’annoncering’ af den kommende kongres i Cambridge ved den ny præsident Antony Pincott.

Af Klaus Rödel