– et forum for exlibriskunsten

Arthur G. Hassø
Historien om en samler

Danske Exlibris – Bogejermærker i Danmark – af Arthur G. Hassø – Med gengivelse af 1091 danske exlibris – J.H. Schultz Forlag København 1942 – 130 sider + 159 tavler – Fast kartonbind med smudsomslag i bogkassette – 35,5 x 27 cm – mat glittet specialtryk fra De Forenede Papirfabrikker i 1000 eksemplarer + forfattereksemplarer.

I 1941 besluttede rigsarkivar (mere korrekt arkivar ved rigsarkivet) Arthur G. Hassø at udgive en bog om danske exlibris (bogejermærker) og kontaktede ca. 5.000 først og fremmest ’kendte’ danskere med anmodning om, at stille et exlibris til rådighed for den kommende publikation. Foruden publikationen skulle der arrangeres en storstilet udstilling på kunstindustrimuseet i København.
Hele denne proces er dokumenteret i et materiale, der fylder flere reolmeter, som det lykkedes Frederikshavn Kunstmuseum at erhverve i 2006. Materialet var udbudt på auktion og gik i første omgang desværre til en privat samler fra Thisted, da museet ikke kunne byde op på auktionen til de 40.000 kr. Heldigvis – for museet – kom samleren ikke i gang med at bearbejde samlingen og det lykkedes museet at købe den for 15.000 kr. af arvingerne, takket være Spar Nord Fonden støtte af købet med 7.500 kr.
Vi kan sikkert ikke forestille os, at det lykkedes midt under krigen at gennemføre et projekt af denne art og størrelse, – det er helt utænkeligt at kunne gøre det i dagens Danmark. Vi taler jo ikke kun om en bog i stort format, både i fysisk størrelse og hvad angår indholdet, – vi taler om en af de største bøger overhovedet indenfor exlibrislitteraturen Worldwide.

Det foreliggende materiale er interessant med hensyn til, hvilke exlibris der blev sendt til Arthur G. Hassø, – men det er næsten endnu mere spændende at konstatere, hvor mange af Danmarks ’elite’ ikke ejede og anvendte exlibris til deres bøger. Som nævnt var det først og fremmest ’kendte’ danskere, fra kongehuset over adelen, hele kunstverdenen, videnskabens verden og ikke mindst den finansielle verden.
Efter en årrække i ubemærkethed er jeg begyndt at grave lidt i dette omfattende materiale og vil meget gerne formidle lidt til vores medlemmer gennem denne artikel i NET 4/2019. Der er selvfølgelig kun tale om en lille flig af, hvad der findes og det er heller ikke helt nemt, at overskue materialet, der ikke er specielt velordnet.
Af korrespondancen fremgår, at Arthur G. Hassø tilsyneladende blev rykket af mange af de personer, der havde stillet et eller flere exlibris til rådighed, for at få dem leveret tilbage. Det er svært at sige, om alt dette på et tidspunkt voksede ham over hovedet. Der foreligger ikke noget bevis for, at der har været noget retsligt efterspil.
Desværre er mange af de exlibris, der findes i samlingen, ikke forsynet med et kunstnernavn, så der skal et stort detektivarbejde til for at spore dem, der er i bogen og sammenligne med, – men der er også rigtig mange exlibris, som ikke er gengivet i bogen, enten fordi de er tilgået Hassø for sent eller han har ikke anset dem for at være tilstrækkelige ud fra et kunstnerisk synspunkt. Det er svært at sige så mange år efter.
Set fra dansk side er bogen en bedrift, der næsten ikke findes mage til. At samle så mange exlibris, fra alle egne af Danmark og fra så stor en del af befolkningen, er én ting, – men at få en udgivelse af denne størrelse finansieret, at få et forlag med på ideen, er næsten enestående. Alene fremstilling af klicheerne til næsten 1100 exlibris må ha kostet en formue. Bogens format og udstyr og ikke mindst det store oplag på 1000 eksemplarer var sikkert en økonomisk udfordring.
Som det ser ud lige nu, findes der ingen korrespondance mellem Hassø og forlaget angående selve produktionsprocessen eller økonomien, så vi ved ikke, hvordan alt dette har hængt sammen. Der foreligger ikke nogen prænumeration eller anden form for forudgående bestilling.
I 60’erne og 70’erne var der forholdsvis få eksemplarer på det antikvariske marked, i nyere tid er der en del tilbud, både inden for Danmark og fra udlandet, og priserne varierer fra 200 til 800 kr. På Frederikshavn Kunstmuseum står et par eksemplarer til rådighed for de besøgende ligesom der findes en god samling exlibris litteratur foruden de mange tusinde exlibris, der efterhånden er tilgængelige – sorteret både efter lande og kunstnere. Udstillingsfaciliteterne bliver løbende forbedret og samlingen ajourført, især med vægt på nutidens internationale kunstnere.