– et forum for exlibriskunsten

VII International Graphic Competition for Ex Libris Gliwice 2010

Denne internationale konkurrence afholdes hvert andet år og organiseres af byen Gliwices bibliotek, siden 1995 som en biennale for nutidens exlibriskunst. Det var jo med en vis spænding, da den første udstilling blev gennemført for 15 år siden, – men det har været ulejligheden værd. År efter år finder nye kunstnere vej til den relativt beskedne polske by Gliwice, der i mellemtiden godt kan kaldes et Mekka for denne gren af den grafiske kunst.
Af hensyn til biennalerne i Malbork og Ostrow Wielkopolski er udstillingen i Gliwice nu flyttet til de lige år, på samme måde som Malbork i forbindelse med den internationale exlibris kongres i 2002 i Frederikshavn blev flyttet tilbage til de ulige år, således at samlere og kunstnere har mulighed for at deltage i de forskellige arrangementer.
Det er forbløffende at se, at også biennalen i Gliwice i løbet af de 15 år har formået til tiltrække mange ikke europæiske kunstnere, på samme måde som det er tilfældet i Malbork og Ostrow Wielkopolski. I 2010 er det især Kina med over 120 (!) kunstnere, Argentina og Mexiko med næsten 50 fra hvert land samt Japan med 17 kunstnere. Det er ligeledes bemærkelsesværdigt, at også Italien mønstrer næsten 50 kunstnere.
Ser man på priserne, er det så godt som på samtlige polske biennaler en lille håndfuld kunstnere, der modtager de første tre priser. I dette tilfælde Alexander Grigorie (BY), Konstantin Kalinovich (UA) og Vladimir Gažovič (SK). Det er også forbavsende, at der findes en norsk kunstner, som nyder stor anerkendelse i Polen: Torill Elisabeth Larsen (som her i efteråret også har udstillet på Frederikshavn Kunstmuseum). Hun var blandt de ti medaljevindere, der foruden hende omfatter så kendte navne som K.M. Bąk, L.M. Cywicki, H.T. Głowacka, Piotr Gojowy, Ewa Kutylak-Katamay (alle PL), Koji Ikuta (J), Juri Jakovenko (BY), Josef Werner (D) og Vladimir Zuew (RUS).
Kataloget oplyser ikke, hvor mange kunstnere har indsendt exlibris, men udstillingen præsenterer næsten 200 kunstnere fra 49 lande. Kataloget (ISBN 978-83-923132-4-3) med tekst på polsk og engelsk er udført særdeles professionel og i god reproduktion, som gengiver exlibris til læserens fulde tilfredshed. Oplaget er 400 eks. og kan bestilles hos: Miejska Biblioteka Publiczna w Gliwicach e-mail: sekretariat@biblioteka.gliwice.pl.

De viste exlibris er skabt af:  Krzysztof Marek Bąk, PL, Tadeusz Ramik, PL,  Irina Yelagina, RUS samt Emre Sengin, TR