– et forum for exlibriskunsten

Mindeord af Tove HornhaverHans Hornhaver

Hans Christian Hornhaver, født Pedersen den 22. oktober 1929 i Gl. Holte som 2. søn. Den 9.12.1968 tog han familienavnet Hornhaver efter mormor. Hans mor var syerske og faderen var smed. Da det var svært at få job i 20’erne og 30’erne tog faderen til Ivigtut i Grønland for at forsørge familien. Han kom tilbage sidst i 20’erne og Hans blev født. Der var dog fortsat intet arbejde som smed. Da Hans er ca. 4 år får faderen et job som chauffør på en brødrute. På det store landbageri på Gl. Holtegade fulgte en stor lejlighed med jobbet, hvor familien kunne flytte ind ca. 1933. Da begge forældre arbejde, måtte Hans i børnehave – det holdt kun én dag. Dér ville han ikke være! Han skulle ikke leje med andre børn! Sport var ikke noget for ham, men han blev spejder helt indtil han var voksen.
Børnepasningen var et problem, da begge forældre var på arbejde. Problemet blev løst, da pigerne på bageriet arbejdede på skift om dagen og derfor kunne passe Hans. Han fik lov til at tegne og male, og pigerne lærte ham at sy knapper i sit tøj. Familien blev boende til Hans var ca. 18, da far fik arbejde som smed og de flyttede til Holte. Tiden var inde til at få et arbejde. Faderen syntes, han skulle være håndværker, men lærerne fraråde, de mente ikke han var egnet, men skulle have et job, hvor han kunne bruge sine kreative evner. Efter lange diskussioner fandt man et job som litograf elev i København, hvor han tog toget ind. Det var den rette hylde med 5 års læretid med start i 1944. Efter læretiden kom han til Brüel og Kjær, senere til Phillips og senere igen til broderifirma Oehlenschlæger, hvor han lavede alt fra bunden. Først blev tegningen fremstillet, så skulle tegn sættes på for hver farve til korsstingsbroderierne og næste skridt var at trykke mønstrene. Det var lige sagen.
I 1951 giftede han sig med sin barndomsveninde, fordi de kunne få en lejlighed, og så skulle man være gift. I 1952 kom det første barn, en dreng, og i 1957 det næste, en pige. Hustruen var da allerede syg af en nyresygdom, og det blev en streng hverdag for ham. Hun døde i 1981.
Året efter mødte jeg Hans og vi nåede at være gift i 32 år.
Exlibris. Det havde han allerede kendskab til under læretiden, hvor de første bliver fremstillet på lærestedet. Familievåbenet bliver skabt i 1950, hvor han kun var ca. 21 år. Han læste og tegnede hele livet, og det var virkelig ham. Da jeg kommer ind i billedet, var han medlem af Exlibris selskabet, men har aldrig været til møder. Det blev et vendepunkt i livet. Vi lærte en masse mennesker at kende, både inden- som udenlands. Breve blev skrevet og sendt, – også den anden vej. Samlingen voksede støt, og kongresser var også en god måde at få venner fra en stor del af verden.
I 1989 blev Hans fyret fra sit job, da man ikke kunne leve med hans fejl. Nu gik det stærkt, da man mente Hans havde en hjerneskade af opløsningsmidler efter 44 år med det job. Livet blev svært, da dagligdags ting ikke kunne håndteres alene, og han var afhængig af andre. Det var svært for ham at mærke, hvor man før kunne de hele selv, blev verden nu vendt på hovedet. De sidste 4 år stødte mange sygdomme til. Den 21. marts sov han stille ind på Hospice, 85 år gammel. Til det sidste var han sikker på at han skulle hjem igen, – men sådan blev det ikke.
Hans malede også ikoner fra han var omkring 20 år og lige til sin død, selvom han ikke var katolik. Omkring 1950 var Hans i Tyskland med sin barndomsven, og her så de ikoner på et museum, og her blev han enig med sig selv om, at det kunne han da også male. Der gik lang tid, før han blev i stand til at male dem, og ofte blev de foræret væk. På vores kloster i Maribo hænger der en og også i den katolske præstebolig i Maribo. Der er mange, som efter forespørgsel, er sendt til katolske lande, og der blev også skabt en del efter sygdommen satte ind. Her blev verdenen lukket ude og alt glemt. Det blev også til en udstilling på hans sidste bopæl – hospicet.

Formand for Dansk Exlibris Selskab, Klaus Rödel, skriver:

Hans Hornhaver har skabt det største antal exlibris, med godt 1.000 har han skabt næsten en halv gang flere end Danmarks sikkert mest kendte Christian Blæsbjerg. Hans exlibris er ofte enkle i stregen men rummer en meget alsidig motivverden. På hans værkfortegnelse finder vi navne på en stor del af de kendte samlere i både ind- og udlandet. I 1986 udkom på forlaget Exlibristen: Hans Hornhaver. Exlibris og Ikoner / Exlibris und Ikonen. 32 Pagina, ill. (farvetryk af ikoner + reproduktion af exlibris), 300 Exemplare, 29,5 x 21 cm. Ikonerne var indklæbet og af en fremragende kvalitet, som vakte megen beundring. Der var megen respekt om Hans’ evner som tegner og ægteparret Tove og Hans var med til at gøre exlibrismøderne festligt. Vi vil savne ham.