– et forum for exlibriskunsten

 

 

 

 

 

 

 

 

I  perioden 1960 til 1990 hørte exlibriskunstnere fra det daværende Tjekkoslovakiet til de mest efterspurgte blandt samlere i både Øst og Vest. Specielt her i Danmark var samlere som Helmer Fogedgaard og Johnny Köhler blevet venner med mange kunstnere i specielt den tjekkiske del. Nordisk Exlibris Tidsskrift præsenterede en stor del af disse kunstnere med det resultat, at mange danske samlere afgav bestilling på et exlibris.
Da jeg begyndte på mine exlibrisrejser mod Øst til Polen, Tjekkoslovakiet og Ungarn, førte dette til mange besøg (inklusive overnatning) hos både kunstnere og samlere i disse lande. Således også hos Ladislav Rusek og hans hustru Libuse i den maleriske by Olomouc i det østlige nuværende Tjekkiet mellem Brno og Ostrava. Ladislav hørte til blandt de mest populære kunstnere og hans exlibris var begærede samleobjekter. Størsteparten var smukke linoleumssnit i en elegant stil, både i sort-hvid og farver, men han skabte også pragtfulde raderinger i meget beskedne oplag.
Til danske ejere blev der skabt exlibris til Kurt Antonsen, Flemming Arensøe, Søren P. Christensen, Vang Åge Clemmensen, Helmer Fogedgaard, Lis og Jørgen Jacobsen, Henning Jensen, A. Kjeldgaard Knudsen, Jørgen Lindhardt, Ingvar Møller, Palle Nielsen, Frank Pedersen, Erik Skovenborg og Jørgen Vils Pedersen. Til familien Rödel skabte Ladislav flere end 30 exlibris og PF-kort samt en række illustrationer til bøger, som jeg udgav på mit lille forlag Exlibristen.


Kunstneren blev født 28. juni 1927 i regionen Schlesien (Slezsko) og døde 27. juli 2012 i Olomouc. Han blev undervist af så fremtrædende professorer som Bohumil Markalous (æstetik), maleren Jan Zrzavy (maleri og komposition), František V. Mokrý (kunstteori og tegning) og Aljo Beran (grafik, skrifttype, dekorative kompositioner).
Han underviste ved det pædagogiske fakultet på Palacky Universitetet i Olomouc hovedsageligt i tegning, grafik, dekorative kompositioner samt kunsthistorie. Ud over sin undervisning var han også aktiv som udøvende kunstner med deltagelse i mange kollektive og flere end 40 personlige udstillinger. I 1964 blev han på grund af sit virke optaget i unionen af tjekkiske kunstnere.
Som teoretiker var han forfatter til talrige anmeldelser, artikler og katalogtekster og har i mange år medvirket på den kulturelle side af Lidice Democracy med over 40 artikler, anmeldelser og essays.
Der findes ingen komplet opusliste, men for interesserede er der på Frederikshavn Kunstmuseums hjemmeside www.art-exlibris.net gengivet ca. 300 exlibris med nærmere oplysninger.

Af Klaus Rödel