– et forum for exlibriskunsten

Det Internationale Exlibris centrum i den belgiske by Sint-Niklaas har i perioden 27.10.13 – 23.03.14 en særdeles interessant udstilling med titlen ’Goden, Graven en Farao’s het oude Egypte in het Exlibris’. Udstillingen ledsages af et meget fint katalog på 88 sider.

Ægyptiske motiver har jo gennem mange år været – om ikke i toppen – så dog blandt de ret populære i samlerkredse. Den tidligere præsident af det tyske exlibrisselskab, Gernot Blum, har skrevet en meget omfattende bog (Antike im Exlibris Teil 1 – Aegypten im Exlibris, forlaget Exlibristen, Frederikshavn 1992) og en af Danmarks mest markante samlere, Helmer Fogedgaard, har mange personlige exlibris med dette motiv.
Netop i forbindelse med exlibris relateret til Ægypten tænker vi på, at der normalt er tale om det ældste eller et af de ældste exlibris, skabt af Hildebrand Brandenburg omkring 1470.
Men mange kendere holder fast på, at der allerede findes en markering af bøger, svarende til et exlibris, helt tilbage til farao Amenophis III., der tilhørte den 18. dynasti og regerede fra 1402 til 1364 f.K. Han var en stor kunstmæcen.
Interessen for ægyptisk kunst starter for Europas vedkommende med Napoleons felttog til Ægypten 1. juli 1798, hvor hæren blev ledsaget af mange videnskabsmænd, forskere, arkitekter og tegnere.
Så kan det heller ikke forbavse, at der også på exlibrisområdet findes samlere, der har opbygget en speciel afdeling. Mig bekendt findes der mindst fire: vores egen Helmer Fogedgaard, Gernot Blum fra Tyskland, W.K. de Bruijn fra Holland samt Petr Charypar fra Tjekkiet.
Der findes dog mange samlere der af den ene eller anden grund har ønsket sig et ægyptisk motiv, om ikke andet så for at forsyne de bøger, der har relation til ægyptisk kunst og kultur eller er rejsebøger omhandlende landet, med et specielt dertil hørende exlibris.
Den belgiske udstilling viser ca. 150 smukt gengivne exlibris af kunstnere til ejere i mange lande og formidler et godt indtryk af denne spændende del af exlibriskunstens verden.

Illustration: Amenophis III, Vaclav Fiala, David Bekker og Peteris Upitis.