– et forum for exlibriskunsten

Gerrit Jan Rhebergen
Noblis Cahier 12 – Gerrit Jan Rhebergen (1915-20029. Verzamelaar en grafiekpromotor. ISBN 978 94 90847 19 7. 96 sider. Udgivet af det hollandske exlibris selskab.

Foruden sit medlemsblad, der udkommer 4 x årligt, udgiver det hollandske exlibris selskab også en gang om året en såkaldt Noblis Cahier med et bestemt emne. Denne 12. udgave beskæftiger sig med en af exlibris verdens store samlere og publicist: G.J. Rhebergen. I Danmark udkom som en af de vigtige bøger på området bogen Lou Strik Houtgraveur på forlaget Exlibristen i 1981. Samtlige illustrationer, exlibris og fri grafik er trykt med de originale stokke. Det er dog de langt over 100 artikler i mange tidsskrifter, første og fremmest i det hollandske Exlibriswereld, men også f.eks. i Nordisk Exlibris Tidsskrift (Jan van Doorn 1963, Maarten de Jong 1964, Lou Strik 1967), der har gjort hans navn kendt verden over.
Jan Rhebergen hørte i begyndelsen af mine første år med exlibris til de absolut førende i Europa og blev hurtigt en af de flittige ’byttepartnere’, der bidrog til min ’opdragelse’ på området og var med til at sikre, at samlingen fik en stedse forbedret kvalitet. Foruden hollandske og belgiske kunstnere promoverede han især kunstnere fra det daværende Tjekkoslovakiet og Polen.
Denne publikation sætter kunstneren et værdigt og varigt minde.

Der Hahn im Exlibris
Ausgewählte Exlibris der Sammlung Reinhard Thiem
Ein Katalog zur Ausstellung. Schriften des Internationalen Exlibris-Zentrum Mönchen-Gladbach. Band 5. 32 sider. Daniel.Thevessen@Moenchengladbach.de.

I juli 2018 modtog det Internationale Exlibris-Zentrum der Stadtbibliothek Mönchengladbach en samling på omkring 1.600 grafiske arbejder af enken efter exlibrissamleren Reinhard Thiem (1935-2017). Tyngdepunktet var hanen som motiv, frem for alt på grund af familiens høns i deres baghave. Samlingen blev i den mellemliggende tid bearbejdet og biblioteket følte behov for, at præsentere et udvalg i en udstilling med tilhørende katalog.
Kataloget fortæller lidt om samleren samt om hanen som symbol for forskellige egenskaber. Endvidere fortælles om hanen inden for heraldikken og som grundlag for beboelser og navne (Hahn, Hagen, Hahnenburg). Ligeledes hanen i legender, sagn og eventyr. Hanen finder vi også i det kinesiske horoskop og inden for kristen- og jødedommen.

Ein Sammlerleben in Bildern
Die Exlibris des Dr. Gernot Blum – Band 1
Ein Katalog des Internationalen Exlibris-Zentrums der Stadtbibliothek Mönchengladbach. 116 Seiten mit 100 Abbildungen. Hard cover. Kan købes hos Amazon og gennem boghandelen.

Daniel Thevessen fra biblioteket skriver bl.a.: I 2013 skænkede dr. Blum sin exlibrissamling til byen Mönchengladbachs bibliotek. Dermed blev grundstenen lagt til det internationale exlibris centrum MG, som bl.a. har oprettet en databank til fri afbenyttelse: exlibrisportal.moenchengladbach.de. Samlingen rummer ca. 150.000 exlibris samt 537 personlige exlibris til familien Blum, skabt af kendte kunstnere fra mange lande.
Med dette bind kaster vi er blik på over 30 års samleaktivitet og kan betragte 100 exlibris af flere end 50 kunstnere. I en udstilling på biblioteket vises indtil ultimo 2019 udvalgte exlibris.

Carla Fusi Incisioni

Katalog med tekst af Luigi Bernardi. 74 sider. Gengiver raderinger med fri grafik (landskaber og figurer) samt exlibris. Carla Fusi er født i 1961 og uddannet ved akademiet for de skønne kunster i Firenze.  Hun har modtaget en række priser og haft mange udstillinger i Italien og udlandet, bl.a. i Danmark på Frederikshavn Kunstmuseum.

 

Rudolf Mülli (1882-1962)
Ein Zürcher Künstler und seine Exlibris
Jahresgabe des Schweizerischen Ex Libris Clubs (SELC) Nr. 57/2019. Text: Peter Cornelius Claussen & Anna Stiefel. 60 sider, format DIN A4, hæftet. 200 eksemplarer.

Gennem mange år har det forholdsvis lille exlibris selskab i Schweiz, SELC, udsendt en årbog, der som regel er helliget én kunstner. I år er det Rudolf Mülli, som i dag er forholdsvis lidt kendt uden for Schweiz, Tyskland og Østrig. Der er udgivet en opus-liste allerede i 1983, der omfatter 35 exlibris.  Den smukke årbog 2019 gengiver 68 exlibris i en fortræffelig kvalitet og rummer to meget fine tekster.
Det er en fornøjelse at se, hvordan det lille exlibris selskab har kræfter til at udsende en så smuk publikation til glæde for samlere i både Schweiz og udlandet.