– et forum for exlibriskunsten

EX LIBRIS. Medizin gegen den Tod?
Herausgegeben von Stefanie Knöll. Düsseldorf University Press 2010. 76 sider. 21 x 14,7 cm. Hæftet.
Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf ejer en ganske betydelig samling exlibris, og her opstod tanken om at arrangere en udstilling specielt med motiver, der har relation til forbindelse mellem medicin og død. Der er gengivet 30 exlibris af bl.a. Otto-Hans Beier, Claudia Berg, Wojciech Jakubowski, Harry Jürgens, Alois Kolb, Andreas Raub og Joséf Váchal.

Oorlegen en Vredeswensen in de Kleingrafiek.
Tentoonstelling: Gerard Gaudaen-zaal International Exlibriscentrum Sint-Niklaas. 2016. 109 sider. 20,5 x 14,5 cm. Hæftet. Udstillingskatalog 18. september – 11. december 2016.
Kataloget dokumenterer en udstilling med temaet krig og ønsket om fred. Kataloget gengiver ca. 200 exlibris af kendte europæiske kunstnere, der beskæftiger sig med temaerne 1. og 2. verdenskrig, krig og konflikter samt fred i bred forstand.

XI International Graphic Competition for Ex Libris.
XI Międzynarodowy Konkurs Graficzny na Ekslibris. Udstillingskatalog. Gliwice 2016. 196 sider. 14,5 x 14 cm. Hæftet.
Blandt de mest spændende internationale begivenheder hører biennalerne i de tre polske byer Malbork, Ostrow Wielkopolski og Gliwice. I den 11. udstilling deltog godt 200 kunstnere fra 31 lande med hovedvægt på Polen, Tyrkiet og Ukraine. Interessant er, at de klassiske grafiske tekniker fortsat udgør en meget stor andel af de viste exlibris.

Drogi do wolności.
Międzynarodowa Wystawa Ekslibrisów. Ekslibrisy – rysunek, grafika. Oleśnica 2015. 120 sider. Hæftet.
En publikation, der viser exlibris af ca. 50, først og fremmest, polske kunstneres exlibris med temaet ’vejen til frihed’. Blandt de udenlandske kunstnere finder vi Martin R. Baeyens, Pavel Hlavaty og Malou Hung.

16th International Biennale of Small Graphics and Exlibris.
XVI Międzynarodowe Biennale Maŀej Formy Graficznej I Ekslibrisu. Ostrów Wiekopolski 2016. Udstil-lingskatalog 3. september til 9. oktober 2016. 208 sider. 20,7 x 23 cm. Hæftet.
I modsætning til Malbork viser biennalerne i Ostrów Wiekopolski også små grafiske arbejder, der ikke er exlibris. Der er tale om næsten 400 kunstnere fra 40 lande, Norden er kun repræsenteret af norske Torill Elisabeth Larsen. Ser man tilbage på tidligere biennaler, er det glædeligt at konstateret, at en del af de kunstnere, der tidligere var repræsenteret med små frie grafiske arbejder, efterhånden også har skabt exlibris!

Wojciech Jakubowski Miedzioryty.
Muzeum Miedzi w Legnicy Legnica 2015. 80 sider. 29,5 x 20,5 cm. Hæftet.
Et meget smukt katalog, der viser et udvalg af denne polske grafikers fantastiske kobberstik. Han hører til blandt de absolut bedste nulevende grafikere indenfor exlibriskunsten og er fortsat i gang med at skabe nye smukke arbejder til glæde for os samlere.

Michel Fingesten. Werkverzeichnis Exlibris & Gebrauchsgrafik.
Georg Meuß-geier, Alexander Süß, Tobias Zwingmann. Mit über 900 Abbildungen und einem biografischen Essay. ISBN 978-3-00-055787-3 Verlag Tobias Zwingelmann Neustadt. 346 sider. 21,5 x 15 cm. Hardcover.
En særdeles vellykket bog om en af de meget centrale kunstnere indenfor exlibris. Selvom der indtil nu er udgivet flere publikationer om kunstneren, bl.a. af Norbert Nechwatal og Ernst Deeken, og omtrent 20 større og mindre artikler i diverse tidsskrifter, er denne bog i både omfang og kvalitet af illustrationerne den bedste.