– et forum for exlibriskunsten

Størsteparten af alle exlibris møder – nationale og internationale – er præget af en intens bytteaktivitet. Det er, som om værdien og udbyttet af disse møder måles på antallet af exlibris, som de enkelte deltagere har med sig, når de vender hjem.

Foredrag om relevante emner hører efterhånden til sjældenhederne, også på de seneste internationale exlibris kongresser. Dette beklages bl.a. af den kendte østriger Karl F. Stock, der gennem mange år har beskæftiget sig med en database, der med stor succes dokumenterer, hvad der sker indenfor ’exlibris scenen’.

Som et resultat af denne nærmest gigantiske database har vi fået mulighed for at erhverve publikationer ’on demand’ indenfor exlibriskunsten og dermed adgang til et omfattende billedmateriale.

Ifølge Karl F. Stock er det dog en nærmest ’håbløs’ opgave at udgive bøger, da deres indhold hurtigt bliver forældet. Der er så stor tilgang af nye informationer, at de bedst kan dokumenteres i den digitale verden.

Forelæggeren Claus Wittals alt for tidlige død har berøvet exlibrisverdenen en af de vigtigste aktører, og også den utrættelige Artur Mario da Mota Miranda fra Portugal har antydet, at han måske er i gang med sidste bind i sin omfattende encyklopædi.