– et forum for exlibriskunsten

Når vi i en anden artikel præsenterer katalog-materialet fra den seneste internationale exlibriskongres i Vologda, Rusland, ser man ganske tydeligt, hvilken indflydelse Kina har vundet OGSÅ på exlibrisområdet. Her afspejler sig den stigende velstand og den dermed muliggjorte rejseaktivitet, men også, at kvaliteten af de kinesiske exlibris har nået et højt niveau.
Der findes tilsyneladende tre selskaber i Kina, som mere eller mindre beskæftiger sig med exlibris og siden den internationale kongres i Beijing er også aktiviteten inden for Kina steget kraftigt. Der arrangeres konkurrencer, ikke kun for exlibriskunstnere, men også for samlere.
Men det er ikke kun Kina, der nærmest dominerer exlibris aktiviteten, også Tyrkiet, Istanbul, er interessen meget stor. Det relativ unge Istanbul exlibrisselskab, grupperet om universitetet og professor Hasip Pektas, har rigtig mange, specielt unge, kunstnere, der skaber fremragende exlibris ved hjælp af computeren, der tidligere blev afvist af mange samlere.
Der er sket meget siden de første exlibris skabt på denne måde så dagens lys. Nutidens kunstnere arbejder ikke med et ’Exlibrisprogramm’, men bearbejder deres tegninger, akvareller, eller grafik af forskellig teknik og således opnår resultater, som kan måle sig med ethvert ’originalt grafisk arbejde’. Det er ikke mindst denne type exlibris, der kan sikrer interesse for exlibris fremover