– et forum for exlibriskunsten

En gennemgang af min families exlibris siden 1967, hvor DDR kunstneren Hans Michael Bungter skabte mit første ’rigtige’ exlibris til bøger af den danske nobelpristager Henrik Pontoppidan (med motiv stækkede vinger, titlen på hans første bog), fik mig til at vurdere en udvikling, der er sket siden da.

Danske samlere var blandt de første og førende, der fik kontakt med kunstnerne fra DDR, Polen og det daværende Tjekkoslovakiet. Det var først og fremmest Helmer Fogedgaard og Johnny Køhler, der præsenterede mange af disse kunstnere i vort tidsskrift og skabte interesse hos andre samlere.

Det viste sig ret tydeligt ved den internationale kongres i Como / Italien i 1968. Mange af de rigeligt repræsenterede (vest)tyske samlere havde stort set intet kendskab eller forbindelse til disse kunstnere.

De fleste exlibris fra denne tid havde et ’bogvenligt’ format og i mange tilfælde blev skabt i tæt samarbejde mellem samler og kunstner. Alligevel var de af stor kunstnerisk kvalitet, velegnet til bogen og som byttemateriale.