– et forum for exlibriskunsten

Det var den Danske Antikvarboghandlerforening (ABF) en stor glæde i år at være vært for den årlige Skandinaviske Antikvarbogmesse, som veksler mellem Stockholm, Oslo og København, og som i år fandt sted i hjertet af København, i Rundetårn, fra den 24. til den 26. november.
Antikvarboghandlere fra særligt Danmark, Norge og Sverige, men også fra England, Tyskland og Holland, samledes for at udstille og sælge antikvariske bøger indenfor alverdens emner. Der var en bred repræsentation af antikvariater, hvis emner spredte sig over de helt gamle bøger og uhyre sjældenheder til nyere, vigtige og spændende bøger, dedikationseksemplarer, smukke bogbind, fotografier, med meget mere.
Idéen med antikvarbogmessen var ydermere at skabe opmærksomhed omkring alle aspekter af bogen, og derfor var der i år, ud over antikvarboghandlernes stande, en del andre tiltag, som havde til formål at åbne offentlighedens interesse for bogen som objekt, for boghåndværk, bogens historie, vigtigheden af proveniens samt relaterede aspekter. Der var således en række foredrag af kendte personer inden for bogbranchen (som omfattede bogens historie, bibliotekshistorie, aspekter af at samle på bøger, etc.), privatudstillinger (der havde til formål at vise ikke allerede indviede, hvad det vil sige at samle på bøger, hvad en bogsamling kan bestå af og, hvorfor nogle får lysten til at samle på bøger), samt en række arbejdende værksteder, som vil skabe interesse omkring bogens ’udstyr’. Der var således stande med en række arbejdende bogbindere, en stand med papirklip, og exlibris tegning, en stand, der demonstrerer papirmarmorering, samt en stand med papirrestaurering. Til disse arbejdende værksteder var der også knyttet udstillinger af bogbind, exlibris, papirklip og marmoreret papir.
Ud over disse arbejdende værksteder, som var aktive under hele messen, var der i bestemte tidsrum et vurderingspanel bestående af antikvarboghandlere, som vurderede bøger for privatpersoner.
Den danske Antikvarboghandlerforening var meget glad for at denne begivenhed kunne foregå i de mest ideelle rammer tænkeligt: i Københavns mest kendte bygning, Rundetårn, i den store smukke bibliotekssal, som siden 1657 og frem til 1861 fungerede som Københavns Universitetsbibliotek. Også af historiske årsager kunne der således ikke findes et bedre sted at forsøge at skabe fokus omkring den antikvariske bog og bogen som objekt.
Dansk Exlibris Selskab havde i samarbejde med Frederikshavn Kunstmuseum sammensat en udstilling af exlibris med københavnermotiver som et fælles bidrag til messen, som måske har fået den ene eller anden til at interesser sig for vores sag.