– et forum for exlibriskunsten

Desværre har vi også i 2018 mistet en hel del både kunstnere og samlere, – et smerteligt savn, både for de pårørende, men også for hele exlibris fællesskab. Det er for omfattende at omtale dem alle, men vi vil mindes tre af de mere fremtrædende fra hhv. Portugal, Italien og Østrig.

Mario de Filippis
Den 12. juli døde Mario de Filippis (1939-2018), en af Italiens største samlere. Hans samling omfattede ca. 130.000 exlibris og han har afgivet over 3.000 bestillinger til kunstnere fra mange lande. Hans legendariske restaurant Buca de San Francesco i Arezzo var udflugtsmål for kunstnere og samlere fra hele verden, deriblandt mange berømtheder, f.eks. Harry Truman, det svenske kongepar, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Alec Guinness, Caroline af Monaco, Jeanne Moreau.
I mange år har han udgivet et meget stort antal små publikationer om enkelte kunstnere og som samler hørte han til kategorien ’storsindet’ og ’rundhåndet’. Hvad der er sket med hans omfattende samling har jeg på nuværende tidspunkt ikke kendskab til.

Artur Mário Da Mota Miranda
Den 25. april døde Artur Mário Da Mota Miranda (1928-2018), der som samler, redaktør og udgiver har været aktiv til det sidste, dvs. til han blev 90 år. Hans mange år som redaktør af det portugisiske exlibris tidsskrift A Arto do Exlibris og udgiver af hans to omfattende encyklopædien på henholdsvis 30 og 25 bind, vil sikre ham en plads indenfor exlibris verdenen. I hvert bind præsenterede han et utalt af kendte og ukendte kunstnere fra stort set hele verden, i de tidligere år med en række originale bilag og senere altid godt reproduceret.

Ottmar Premstaller
Den 25. januar døde den kendte østrigske samler og exlibriskunstner Ottmar Premstaller (1927-2018) i en alder af næsten 91 år. Den praktiserende dyrlæge var som kunstner autodidakt, det samme gælder også som bogtrykker og -binder, hvilket man ikke skulle tro, når man ser de mange smukke små bøger med fine linoleumssnit, som han har udsendt i årenes løb. Som præsident for det østrigske exlibris selskab ÖEG var han den centrale figur i to internationale exlibris kongresser i hhv. Linz og Wels. Hans fine, i format ’bogkorrekte’ exlibris, i sort-hvidt og farver findes i mange samlinger verden over, mange af dem udført som gaver til venner verden over.