– et forum for exlibriskunsten

Det er i år 50 år siden, jeg havde min første kontakt med den litauiske kunstner Vincas Kisarauskas og derfor viser vi dette hæfte af NET et lille udvalg af hans flere hundreder exlibris, skabt i forskellige teknikker og – typisk for ham – utrolig mange variationer.
De fleste exlibrissamlere kender Vincas Kisarauskas som en kunstner, der har skabt spændende exlibris, – men han var meget mere end en dygtig grafiker. Han var også en anerkendt maler og scenograf, skabte medaljer og mosaikker, men var også meget aktiv som kunstkritiker.
Hans motivverden er omfattende: skabelsen, bibelske, antikke og historiske temaer, klassisk litteratur. Han udnyttede raderingens muligheder med et utal af varianter og brugte fotomontage i kombination med raderingen.
Som maler beskæftige han sig med tematiske kompositioner (’Blind Ødipus’ 1961, ’Fortabte søn’ 1964, ’Ismene og Antigone’ 1980-1981, ’Lonely Daily Life’ 1985, ’Ikarus’ 1986, ’Myte’ 1988). Han skabte også et antal portrætter (’My Father’ 1973, ’John Rustem’ 1979).
Vinkas Kisarauskas blev født 1. marts 1934 i Augmans og døde alt for tidligt den 27. oktober 1988 i New York. Han ligger begravet i Vilnius. Han studerede ved det litauiske kunst-institut i Vilnius og har deltaget i et utal af udstillinger, både i Litauen og i resten af Europa. Han er repræsenteret med arbejder på Litauens National Čiurlionis Kunstmuseum samt på museer i bl.a. Polen, Frankrig, Rusland, Danmark og USA.

Efter vort møde i forbindelse med den internationale exlibris kongres i Budapest i 1970 opstod der megen aktivitet os imellem og det første synlige resultat var en publikation i 1973 på mit forlag Exlibristen: Vincas Kisarauskas. En moderne litauisk grafiker og hans exlibris. Udsendt som exlibrispublikation nr. 92 i 130 eksemplarer med 8 originale raderinger. Vincas Kisarauskas har skabt ca. 100 exlibris og PF til familien Rödel.
I begyndelsen af 70’erne var Vincas Kisarauskas blandt de førende grafikere og var med til at bringe exlibriskunsten på et højt niveau og førende i Europa. Han var dybt engageret i at promovere Litauen og som menneske varmt og imødekommende.

Klaus Rödel