– et forum for exlibriskunsten

hjemmeside_gliwice-2015_2For tiende gang arrangeres denne internationale konkurrence på biblioteket i den polske by Gliwice. Det største kontingent kunstnere er selvsagt fra Polen, men der er også mange fra Hviderusland, Bulgarien, Tjekkiet, Rusland, Ukraine og Tyrkiet. I alt er der deltager fra 33 lande og så godt som samtlige grafiske teknikker er repræsenteret. I kataloget anføres computer skabte exlibris med CAD (Computer Aided Design), CGD (Computer Generated Design) og CRD (Computer Reproduced Design). Sidstnævnte betegnelse ser jeg for første gang!hjemmeside_gliwice-2015

Som tidligere omtalt er Gliwice sammen med Malbork og Ostrow Wielkopolski blandt de vigtigste begivenheder, der i Vesten kun modsvares af udstillingerne i Sint-Niklaas International Exlibris Centrum, Belgien. Selvom Polen ikke har et landsdækkende exlibris selskab, er aktiviteten høj i de enkelte større byer og der udsendes mange forskellige publikationer.

Denne 10. udstilling i Gliwice viser da også et absolut højt niveau, og vi finder mange af de traditionelle gode kunstnere repræsenteret. De første tre priser gik til Konstantin Kalinovych, Ukraine, Lembit Löhmus, Estland og (lidt overraskende) Xue Lun Chen, Kina. Der blev endvidere uddelt ti medaljer samt to særlige priser (biblioteket og byen Gliwice).

Morsomt er det, at der i kataloget er to exlibris af kunstneren Torill Elisabeth Larsen fra Norge med mit navn – men jeg har aldrig set disse exlibris. Man burde da inden indsendelse til konkurrencen oplyse ejeren, at man har skabt disse exlibris og om det er i orden, at man deltager med dem på en international udstilling!