– et forum for exlibriskunsten

Som altid den første weekend i juni var også i år den imponerende middelalderborg Marienburg (Malbork) skueplads for den internationale biennale, der om noget repræsenterer det bedste af nutidens exlibriskunst. Selve atmosfæren på denne fantastiske middelalderborg ved floden Nogat godt 40 km øst for Gdansk, som var hjemsted for tyskridderordenen, skaber en ramme om denne begivenhed, der bevirker, at man ganske enkelt føler sig godt tilpas. En stor kontrast mellem den storslåede arkitektur og nutidens kleingrafik.

Det var ikke let for juryen, som også jeg er medlem af gennem de seneste 12 år, i februar at vælge blandt de indsendte arbejder af næsten 500 kunstnere! Efter en indgående bedømmelse fik ca. 400 exlibris af 175 kunstnere en plads på biennalen.
De første tre priser gik til Konstatin Kalynovych (UA), Jíři Brázda (CZ) og Josef Werner (D). Endvidere blev der uddelt 7 andre priser samt 8 medaljer.
Det fremragende katalog (220 sider) kan købes for ca. 12 € + forsendelse direkte fra museet. Museum Zamkowe w Malborku, Starocinska 1, PL 82-200 Malbork, Polska/Polen.  www.zamek.malbork.pl.
For tiende gang var denne biennale også kombineret med et internationalt møde af kunstnere og samlere. Her var ca. 130 deltagere fra 14 lande samlet under festlige former, fra Hong Kong til Finland og Israel. Desværre har Schengenaftalen bevirket, at de tidligere så talrige exlibrisvenner fra Belarus, Rusland og Ukraine på grund af visaproblemer kun var sparsomt repræsenteret.

Netop dette møde udmærker sig gennem en hel speciel stemning, som skabes af middelalderborgens nærmest voldsomme omfang, hvor bl.a. bytte-aktiviteten foregår i det oprindelige våbenarsenal. Selve udstillingen foregår i en af borgens mange sale og virkningen er helt unik: gotiske hvælvinger og små grafiske arbejder bag glas og ramme!
Marienborg har siden den første biennale i 1963 udviklet sig til en af Polens største seværdigheder og er omfattet af UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det skyldes ikke mindst museets direktør Marius Mierszwinski, der næste år kan fejre sit 25 års jubilæum.
Biennalens festlige åbning med uddeling af priserne og ikke mindst en fantastisk aften med spisning, musik og dans er en uforglemmelig oplevelse indenfor exlibrisverdenen. Overvældende er også, at deltagelsen er gratis og i modsætning til år tilbage findes der nu en række gode hoteller til særdeles rimelige priser.
Biennalen vises, ligesom de foregående seks, i 2012 på kunstmuseet i Frederikshavn i samarbejdet med byens bibliotek fra den 16. juni til den 12. august.